خودزشت پنداری زنانه!
آمارها نشان میدهد 50 درصد از زنان از ظاهر خود راضی نیستند و بعضی از آنها عیبهای بسیار کوچک خود را بسیار بزرگ میبینند. به طور کلی میتوان گفت شدت این بیماری در هر شخص، نسبت به دیگری متفاوت است.
از زنان در پرده تا زنان در صحنه
این بیماری تا چه حد میتواند جدی شود؟
بسیاری از این افراد به دلیل رفتارها و احساسات خود، رابطه خوبی با دوستان و اعضای خانوادهشان ندارند و معمولاً تنهایی را تجربه میکنند.
سندرم خودزشتپنداری چیست؟
سندرم خودزشتپنداری یا BDD یک بیماری روانی است که طی آن فرد به شدت در مورد اشکالات جزئی موجود در صورت یا ظاهر خود حساس میشود. این بیماری در بسیاری از موارد، ناشناخته باقی میماند و فقط در صورتی که شخص، علائم بسیار شدیدی مانند افسردگی از خود نشان دهد، میتوان به وجود آن پی برد. افراد مبتلا به این بیماری خود را زشت میبینند و در بسیاری موارد، دست به انجام عملهای جراحی زیبایی و استفاده بیش از حد از لوازم آرایشی میزنند تا بتوانند ظاهر خود را بهبود ببخشند.
البته برای مبتلا بودن به این بیماری، لازم نیست که حتماً با این شدت علائم گفته شده را داشته باشید، زیرا این بیماری در افراد مختلف به شکلهای گوناگونی خود را نشان میدهد. سندرم خودزشتپنداری تا حدی مشابه بیاشتهایی عصبی است که فرد با تصور چاق بودن، از غذا خوردن اجتناب میکند؛ با این تفاوت که در بیاشتهایی عصبی، نگرانی فرد در مورد شکل ظاهری کل بدن است، اما در سندرم خودزشتپنداری، بیمار روی یک یا چند نقطه خاص از صورت یا بدن خود تمرکز میکند. فرد مبتلا به این بیماری مرتب صورت خود را در آینه چک میکند یا برعکس، از دیدن آینه فراری است. این بیماری هم در مردان و هم در زنان دیده میشود و معمولاً از سنین نوجوانی علائم خود را نشان میدهد.
حتی افراد زیبا هم به این بیماری مبتلا میشوند….
عوامل زیادی وجود دارد که احساس زشت بودن را در میان انسانها تقویت میکند. شاید دانستن این عوامل بتواند به فرد در ریشهیابی احساسات منفی کمک کند و زندگی شادتری را برای او به ارمغان بیاورد.
نگاه کردن به آینه
تحقیقات نشان میدهد خیره شدن به آینه به مدت 10 دقیقه یا بیشتر، احساس ناامیدی و افسردگی را در مورد شکل ظاهری افزایش میدهد، حتی اگر شما در دقایق اولیه از ظاهر خود راضی بوده باشید. به نظر میرسد با نگاه کردن طولانیمدت در آینه، نواقص ظاهری، بیشتر به چشم افراد میآید و بعد از 10 دقیقه بسیاری از افراد به شدت تحت تأثیر این موضوع قرار میگیرند. بر اساس تحقیقات زنان تقریباً 38 بار و مردان نزدیک به 18 بار خود را در آینه میبینند.
علائم بیماری چیست؟
معمولاً شناسایی افرادی که به این بیماری دچار هستند، آسان است. این افراد معمولاً به طور افراطی از لوازم آرایشی استفاده میکنند، ساعتها در مورد شکل ظاهری خود فکر میکنند و از دوستان خود، مشابه این سۆالات را میپرسند: آیا من زشتم؟ آیا بینی من بزرگ است؟ لکههای صورتم مشخص است؟
به این دلایل ممکن است خودتان را زشت ببینید:
افسردگی
تحقیقات نشان میدهد زمانی که مردم احساس افسردگی دارند، میزان نارضایتی از ظاهرشان به بیشترین حد میرسد. در این مواقع، زنان اندام خود را بزرگتر از مواقع دیگر میبینند و حس میکنند زشتتر شدهاند.
مجرد بودن
معمولاً افرادی که ازدواج کردهاند، دید مثبتتری نسبت به ظاهر و اندام خود دارند، اما برعکس، داشتن احساسات منفی در میان افراد مجرد تقریباً روال همیشگی و دائم پیدا میکند.
جایگاه درست زنان در خانواده
خرید لباس
تحقیقات نشان میدهد برخی از زنان بعد از رفتن به خرید، به شدت از شکل بدن خود احساس نارضایتی میکنند. دلیل این موضوع این است که آنها در طول مدت خرید، ممکن است لباسهای مختلفی را امتحان کنند که برایشان کوچک است و همچنین مجبورند مدت زیادی خود را در آینه مغازههای مختلف برانداز کنند که همانطور که در بالا گفته شد، اثر منفی روی فرد دارد.
خوردن ناهار
زنانی که دچار BDD هستند حتی با خوردن ناهار هم ممکن است دچار افسردگی شوند و اندام خود را در آینه بزرگ و زشت ببینند. به همین دلیل درصد زیادی از افراد مبتلا به این بیماری دچار ناهنجاریهای تغذیهای میشوند و حتی بیاشتهایی عصبی پیدا میکنند.
اشتباه مغز
حتی لاغرترین زنان هم ممکن است مقابل آینه خود را چاق ببینند که دلیل آن هم اشتباه مغز در تخمین اندازه بدن است. تحقیقات نشان میدهد مغز انسان میتواند اندازه بدن را تا دوسوم بزرگتر و پهنتر از اندازه واقعی و قد را تا یکسوم کوتاهتر از آنچه هست، ببیند.
مجله سیب سبز